Villa

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa

Beschrijving

Villa gebouwd door de familie Delanghe naast hun weverij. Verkocht in 1958. De huidige eigenaar bewaart de bouwplannen van 1926 van architect A. Massez. Gelegen in omhaagde tuin met fraai ijzeren hek, laatst genoemde met vermelding van "Henri Vandenbroeck constructeur Tournai (Belgique)", tussen drie bepleisterde pijlers met florale motieven op arduinen sokkel en met arduinen dekplaat. Een tweede eenvoudig hek bevindt zich naast de fabriek. Bepleisterd en witgeschilderd landhuis onder complexe bedaking (schubvormige leien). Centrale deurportiek met trap, mozaïekvloer en zuilen in art-decostijl. Sierlijk smeedwerk in art-decostijl in rechthoekige deur (eveneens gesigneerd H. Vandenbroeck) en in flankerende ovale vensters. Voorts gevarieerde venstervormen en dakkapellen.

Interieur. Fraai ingerichte hal met mozaïekvloer, omlopende lambriseringen met vaste kasten en zithoek, eiken trap met ingewerkte klok op het bordes en glasramen in de binnendeuren en in de afwerking van de keldertrap.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen