Semi-gesloten hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Semi-gesloten hoeve

Beschrijving

Voormalige semi-gesloten hoeve met haast vierkante aanleg, overwegend gebouwd in het derde kwart van de 19de eeuw. Ten oosten aan de straat, boerenhuis van zeven traveeën, onder pannen zadeldak (nok parallel aan de straat) met vlechtingen in rechter zijpuntgevel, waarschijnlijk opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw en met 19de-eeuwse aanpassingen. Verankerde en gewitte straatgevel met steekbogige muuropeningen, afgelijnd door bepleisterde geprofileerde daklijst met gootlijst. Vensters met luiken op hardstenen lekdorpel. Geometrische ijzeren tracering in bovenlicht van voordeur. Smallere beluikte vensters, twee lagere deuren en één zoldervenstertje in de achtergevel. Overwelfde huiskelder onder de rechter travee; behouden balklaag en dubbele haard met geprofileerde haardlijst op lange houten haardbalkconsoles. Rechter travee met "beste kamer" en bakoven in achterkamer.

Aan straathoek, tegen rechter zijgevel aangebouwde wegkapel, minstens opklimmend tot het derde kwart van de 19de eeuw. Hoge en open gewitte bakstenen Kruiskapel onder pannen zadeldakje met voorpuntgevel aan Kosterstraat. Steekboog met laag houten hek. Bepleisterd parabolisch gewelf met deels bewaard stuclijstwerk. Groot gepolychromeerd Christusbeeld aan fraai kruis waarvan uiteinden met reliëfvoorstellingen verwijzend naar de vier evangelisten.

Bakstenen bedrijfsgebouwen onder pannen zadeldaken. Ten noorden, aan Kosterstraat, vleugel met stallen, met bouwjaar 1874 in cijferankers op rechter zijpuntgevel.

Ten westen, hoge dwarsschuur met bouwjaar 1875 in cijferankers op rechter zijpuntgevel. Erfgevel met twee brede korfboogpoorten en getrapte daklijst. Jonge achteraanbouw.

Ten zuiden, lang wagenhuis met korfboogpoorten van verschillende breedte in de erfgevel. In de top van de naar de straat gerichte linker zijpuntgevel, omlijst door gesinterde baksteen: drie oculi en een spiegelboogvormige hardstenen gevelsteen voorzien volgend moeilijk leesbaar opschrift: "Anno 1874 (?) / Eigenaar / August Ronse / ?ylviele.. re?".

Klein en laag bijgebouw links van toegangshek aan de straat met gedichte muuropeningen in straatgevel, uit het tweede kwart van de 19de eeuw.

Auteurs: Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Tack, Anja