Boerenwoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerenwoning

Beschrijving

Voormalig boerenhuis gebouwd met rugzijde naar de straat, vroeger nog tijdelijk in gebruik als driegezinswoning. Gewit bakstenen breedhuis onder zadeldak (kunstleien), wellicht opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw; zie jaartal 1768 op haardbalk. Voorgevel met nog drie houten verankeringen, twee brede beluikte houten bolkozijnen; twee verzakte rechthoekige zesdelige vensters in houten raamkozijn. Bakstenen voordeur met gebogen druiplijstje. Sporen van gedichte deuropening in rechter travee. Recente poort in linker travee. Kelderraampje naast lage steekbogige achterdeur. Rest van vakwerkbouw zichtbaar in scheidingswand van eerste en tweede travee. Binnenin voorts nog bewaarde balklaag, dubbele haard met haardbalk op geprofileerde lange haardbalkconsoles; inscriptie "1768 I B D BIE" midden op haardbalk van centrale kamer. Derde gelijkaardige haard in linker kamer.

Auteurs: Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Tack, Anja