Heilige Donatuskapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Heilige Donatuskapel

Beschrijving

Gelegen aan de hoek met het Donatuspad. Heilige Donatuskapel, grosso modo volgens het oorspronkelijk uitzicht, doch iets achteruit springend, herbouwd in 1990, zie gevelsteen in achtergevel, ter vervanging van de oude kapel van 1850, die in 1937 werd vernieuwd, nadat er een stoomtram was tegen gereden. Toegewijd aan de tweede patroonheilige van Hallaar, die vereerd wordt tegen donder en bliksem.

Bakstenen kapel op rechthoekige plattegrond onder geknikt overkragend zadeldak op daklijstbalkjes (nok parallel aan de straat, leien). Volgens oude foto's was het dak eertijds minder steil en niet overkragend. Puntgevel met hoeklisenen en korfboogpoortje.

Eenvoudig bepleisterd en beschilderd interieur met plaasteren beeld van de Heilige Donatus.

• Gemeente-archief Heist-op-den-Berg, Foto-archief, 3.33.b.