Hoeve Water Kasteel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Water Kasteel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoevegebouwen Water Kasteel

Beschrijving

Hoeve voorheen zogenaamd "Water Kasteel" (volgens cartografische bronnen uit het tweede of derde kwart van de 19de eeuw). Hoeve met losse bestanddelen gelegen binnen straathoek en ten westen naast de Beiaardbeek. Gekasseide oprit opzij vanaf het noordoosten. Achterin gelegen en voorheen enkelvoudig omgracht boerenhuis, ten vroegste opklimmend tot eind 18de eeuw; laatste resten van de omgrachting naar verluidt gedempt sinds jaren 1970. Woning van aanvankelijk één bouwlaag, waarschijnlijk in het eerste kwart van de 20ste eeuw verhoogd met halve verdieping en aangepast met aanbrenging van voorgevelcementering met schijnvoegen. Bewaarde balklaag waarvan nog zichtbare moerbalken.

Deels gekasseid voorerf met aan weerszij van een ijzeren hek, twee parallelle gewitte bakstenen stalvleugels onder pannen zadeldak (nok loodrecht op de straat, pannen), minstens in aanleg deels opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw; lange open mestvaalt tussen beide.

Ten westen, aan de straatzijde, enigszins bouwvallig bakstenen bakhuis van het tweedelige type; voorts diverse ruime 20ste-eeuwse bedrijfsgebouwen.

Auteurs: Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Tack, Anja