Hoeve Ten Baete

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Ten Baete

Beschrijving

Achterin gelegen voormalige hoeve zogenaamd "Ten Baete". Ingeplant ten oosten van de Hangebeek, zijbeek van de Beiaardbeek, en naast de verdwenen spaarvijvers van de molen "Ten Baete", een ten noordwesten, aan de Hangebeek staande vroegere watermolen. Naar het zuidoosten georiënteerd bakstenen boerenhuis van acht traveeën onder zadeldak; tot circa 40 jaar geleden met rieten dakbedekking, heden achterdakschild van golfplaten, voordakschild vernieuwd met pannen. Sporen in linker zijpuntgevel van vroegere dakhelling met vlechtingen, evenals bouwelementen binnenshuis getuigend van oudere kleinere kern, wellicht opklimmend tot de eerste helft van de 18de eeuw en later vergroot door uitbreiding onder meer achterwaarts. Huidig uitzicht sterk bepaald door recente vernieuwingswerken, ondanks behoud van volume en van de meeste muuropeningen. Interessante interieurelementen zoals driedelige overwelfde huiskelder; balklaag in voorste kamers met verschillend versierde moerbalken, dubbele haard in woonkamer waarvan haardbalk met inscripties deels verscholen achter later aangebrachte haardlijst, namelijk moeilijk te ontcijferen jaartal 17(12?) met Christusmonogram tussenin en een menselijk figuurtje rechts.

Van de overige hoevegebouwen bleven slechts twee van de drie bedrijfsvleugels die het vierhoekige erf afbakenden bewaard. Vroegere varkensstallen ten zuidwesten met door steunberen verzwaarde lisenen tegen de achtergevel en sporen van gedichte poort met doorrit.

Auteurs: Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Tack, Anja