Gesloten hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve

Beschrijving

Naar verluidt voorheen zogenaamd "La Barrière", tolhuis en café. Volgens 18de-eeuwse kaart, voormalige herberg "De dry Duyven", in 1774 in gebruik als "wethuis". Gesloten hoeve minstens opklimmend tot de 18de eeuw. Vierkant erf voorheen met mestvaalt. Gewitte bakstenen hoevegebouwen op gepikte plint onder zadeldaken (pannen).

Ten noorden, op straat ingeplant boerenhuis, grotendeels gewijzigd na inslag van obus tijdens de Tweede Wereldoorlog. Achterkeuken onder verlengd achterdakschild. Rechtse zijgevel met vlechtingen, aanbouwsel onder lessenaarsdak en aan de achterzijde Mariagrot.

Ten westen, aan de straat, voormalig café en lokaal van muziekvereniging, met na de Tweede Wereldoorlog vernieuwde bakstenen voorgevel. Rechts ernaast, rechthoekige doorrit. Geflankeerd door gewit bedrijfsgebouw van vier traveeën onder doorlopend zadeldak, naar verluidt voormalige cichorei-ast.

Ten oosten, koeienstal. Houten anker in erf- en straatgevel. Zijgevels met vlechtingen.

Ten zuiden, dienstvleugel van zes traveeën met respectievelijk stal, wagenhuis met twee hoge rondboogpoorten en vroegere paardenstal met bewaarde ruiven en troggewelf met ijzeren liggers.

• Rijksarchief Gent, Familiefonds Kervyn de Volkaersbeke, nummer 3641.
  • DECRITS M., De herbergen binnen Kluisbergen, in Annalen Geschied- en Oudheidkundige Kring van Ronse en het Tenement van Inde, XXIV, 1977, p. 156, 159.

Auteurs: Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Tack, Anja