erfgoedobject

Gemeenteschool

bouwkundig element
ID
28401
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/28401

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalige gemeenteschool, van 1938 tot 1970 Gemeentehuis, nu vergaderlokalen voor verenigingen.

Bouw van de eerste gemeenteschool van Ruien naar ontwerp van provinciale architect E. de Perre-Montigny (Gent) van 1857, voltooid in 1858. Bevatte volgens bouwplan oorspronkelijk twee klassen, één voor meisjes en één voor jongens, en een onderwijzerswoning. Toevoeging van twee overdekte speelplaatsen en toiletten in 1895 onder leiding van architect F.A. Bruneel. Onderwijzerswoning vervangen door klaslokaal in 1902 en bouwen van nieuwe afzonderlijke woning (nummer 116). Aanpassingswerken tot gemeentehuis, onder andere verplaatsen van de deuren, naar ontwerp van architect A. Van Ommeslaeghe (Oudenaarde) van 1935. Gerenoveerd in 1995.

Rechthoekige baksteenbouw van één bouwlaag en negen traveeën onder zadeldak (pannen). Gecementeerde en nu geel geschilderde gevels. Voorgevel geritmeerd door rondboogvormige vensters en gelijkaardige deuren in derde en zevende travee, gescheiden door lisenen en aflijnende muizentand. In achtergevel rechthoekige vensters en deuren.

  • Rijksarchief Ronse, Topografisch-historische atlas, nummer 1293.
  • DECRITS M., Bijdrage tot de geschiedenis van het gemeentelijk onderwijs te Kluisbergen. Bouwgeschiedenis van de gemeentescholen te Ruien, in Annalen Geschied- en Oudheidkundige Kring van Ronse en van het Tenement van Inde, XLIII, 1994, p. 157-179.
  • DEVOS P., Gemeentehuizen in Oost-Vlaanderen, Inventaris van het Kunstpatrimonium van Oost-Vlaanderen XVI, Gent, 1982, p. 507-509.

Bron: BOGAERT C., LANCLUS K., TACK A. & VERBEECK M. 1998: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Oudenaarde, Kanton Ronse, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15n3, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Tack, Anja
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

In 2015 hebben het overdekte deel van de speelplaats en het sanitair plaats gemaakt voor een nieuw kinderdagverblijf De Kabouterberg. Het oud gemeentehuis wordt door het gemeentebestuur verhuurd als Gemeentelijk Ontmoetingscentrum (GOC) voor particulieren, verenigingen en eigen diensten. Het kleinste van de twee lokalen wordt nog als klaslokaal gebruikt door Gemeentelijke Basisschool De Start.

Auteurs: Dekimpe, Bert
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Gemeente Kluisbergen

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Gemeenteschool [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/28401 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Gemeente Kluisbergen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.