Semigesloten hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Semigesloten hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoevegebouwen

Beschrijving

Semigesloten hoeve met overwegend bakstenen gebouwen met pannen zadeldaken op getrapte daklijsten, voornamelijk uit het derde kwart van de 19de eeuw. Ruitvormig ijzeren plaatje op puntgeveltop van paardenstallen met opschrift "Naessens 1855", wellicht verwijzend naar bouwheer en bouwjaar van tenminste een deel van de hoeve.

Gebetonneerd rechthoekig erf met ten noordoosten, aan de straat palend boerenhuis van zes traveeën. Nieuw opgemetste rechter zijgevel na sloping van aanpalende stallen bij wegverbreding in begin van de jaren 1970. Lijstgevel met getoogde muuropeningen; vensters in drie linker traveeën met witte luiken, in twee rechter traveeën deels gedicht. Voordeur in mijterboogvormige gesinterde bakstenen omlijsting; decoratief traceerwerk in bovenlicht van voordeur, met ingeschreven vierpas en verschillend gekleurd grisailleglas. Erfgevel met gewijzigde vensteropeningen doch bewaarde rechthoekige, gesinterde bakstenen deuromlijsting. Brede haard in woonkamer met gesinterde bakstenen wangen en geprofileerde haardbalklijst; ernaast ingebouwd ééndeurskastje met paneeldecoratie en kroonlijst.

Ten noordwesten, aan Kieverstraat, lange en dubbele dwarsschuur waarvan lagere gedeelte met bewaarde vakwerkbouw en ankerbalkverbindingen aan de poortstijlen. Verhoogde rechtse schuurpoort met jaartal 1862 op balkvormig bovendeel van afgeronde middenstijl, versierd met kruis op hartmotief.

Ten zuidwesten, loodrecht gelegen bij de schuur aansluitend L-vormig koetshuis met paardenstallen. Ten zuidoosten, losstaande korte varkensstal. Decoratief ijzeren toegangshek opzij aan de straat. Achterin gelegen hooiopper van beton en hout onder zadeldak met golfplaten, uit het midden van de 20ste eeuw.

Auteurs: Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Tack, Anja