Woonstalhuis Hoeve Den Aard

Beschrijving

Volgens een recente benaming "Hoeve Den Aard", op omhaagd terrein ingeplant woonstalhuis, opklimmend tot de 18de eeuw, met toevoeging van nieuwe elementen als poortgebouw ten zuidwesten, met jaartallen 1796 (bouw hoeve), 1712 (schuur), 1995 (einde renovatie) en initialen van de huidige eigenaars V (Vertommen) en K (Kerkstoel), carport ten zuidoosten en hallenhuis in vakwerkbouw, afkomstig uit de omgeving van het Duitse Osnabrück, ten zuiden, ter vervanging van de oorspronkelijke, monumentale schuur, gesloopt in 1974. Hoeve gerenoveerd in samenwerking met architect W. Bens in de periode 1985-1995.

Alleenstaand breedhuis met bakstenen lijstgevel van acht traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok parallel aan de straat, leien), van 1796, zie jaartal van gesinterde baksteen in linker zijgevel. Betraliede en beluikte rechthoekige vensters met arduinen dorpels en ontlastingsbogen van gesinterde baksteen. Linker zijgevel met jaartal 1796 van gesinterde baksteen, evenals kruis en initialen PH, volgens eigenaar van Petrus Heylen, bouwheer van hoeve. Rechter zijgevel volledig heropgebouwd bij de renovatie.

Interieur met bewaard balkenrooster, moosbank, haard van gesinterde baksteen met sporen van de oorspronkelijke draaiboom en de dubbele opkamer, heden één, in noordoostelijke hoek; verdiepte kelder met bakstenen tongewelf. Wand tussen woning en stal oorspronkelijk van vakwerk, heden imitatie.

Hallenhuis met origineel houtwerk van voorgevel en driebeukige binnenstructuur, van 1712 (zie inscriptie latei), afkomstig uit de omgeving van Osnabrück; hier heropgebouwd in 1992.

• Gegevens verstrekt door de eigenaars.