Herberg In De IJzermijn - A la Mine de Fer

Beschrijving

Voormalige herberg zogenaamd "In De IJzermijn - A la Mine de fer", benaming verwijzend naar eertijds lokale winning van ijzerzandsteen op de Kluisberg. Landelijk hoekhuis waarvan het café twee afzonderlijke gelagzalen met eigen ingang bezat, namelijk één voor Vlamingen aan de Drogenbroodstraat en één voor Walen aan de Knoktstraat. L-vormig bakstenen huis van één bouwlaag onder snijdende pannen zadeldaken met bouwjaar 1860 in cijferankers op rechtse zijpuntgevel. Beide verankerde lijstgevels op gepikte plint met getoogde muuropeningen, vensterluiken en getrapte daklijst. Ingang aan Drogenbroodstraat gedicht sinds sluiting café begin jaren 1960. Twee ovale oculi en twee rondbogige zoldervensters in rechtse zijpuntgevel. Bij de andere zijgevel aansluitende stallen.

• DE LANGE S., Op stap door Oost-Vlaanderen. Panoramaroute Kwaremont, Toerisme Oost-Vlaanderen, Gent, 1996, p. 14.

Auteurs: Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Tack, Anja