Semi-gesloten hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Semi-gesloten hoeve

Beschrijving

Semi-gesloten hoeve van baksteen, ingeplant aan buitenstraatbocht. Onregelmatig en deels gekasseid erf met open toegang op de zuidoosthoek. Aanleg minstens gedeeltelijk opklimmend tot de 18de eeuw doch gebouwenbestand later deels vervangen en voornamelijk in het derde kwart van de 19de eeuw ten zuiden uitgebreid.

Ten noordwesten, boerenhuis van zes traveeën onder zadeldak (kunstleien); vergroting met achterwaartse uitbreiding uit de 19de eeuw van oudere kern, herkenbaar aan sporen van vroegere zijpuntgevels met vlechtingen. Tijdens de jaren 1950 inwendig verbouwde woning en nieuw bakstenen parement tegen de erfgevel. Muuropeningen met houten latei in de gewitte achter- en zijgevel, sommige getralied. Bakoven palend aan toegevoegde twee linker traveeën van anderhalve bouwlaag met halfronde bovenvensters.

Ten noordoosten en ten zuidwesten, aan weerszij van het erf, L-vormig bedrijfsgebouw met grote korfboogpoorten. Verzekeringsplaatje van "Le Phenix / Bruxelles" boven zolderluik van straatpuntgevel.

Auteurs: Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Tack, Anja