Hof ter Beke

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hof ter Beke

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Hof ter Beke

Beschrijving

Vroeger zogenaamd Hof ter Beke en ook soms zogenaamd Hof ter Bocke (zie aanduiding op kaart in A. Sanderus' Verheerlyckt Vlaandre van 1735), sinds 1960 zogenaamd Hof ten Bokke, fruitkwekerij met uitgestrekte boomgaard op de zuidwestelijke helling van de Paterberg. Voormalige hoeve naast de Molenbeek, aan bocht van straatgedeelte tussen Paterbergstraat (zuid) en Driesstraat (noord). Vroegere heerlijkheid met foncier zogenaamd Goed ter Beke al vermeld in 1577. Volgens midden 19de-eeuwse cartografische bronnen ook zogenaamd hoeve Ropsael. Bijbehorende heden verdwenen watermolen reeds aangeduid als "Meule aen thof ter Becke" op kaart van het Land van Aalst in A. Sanderus. Flandria Illustrata van 1641-1644; ook ter sprake in een document van 1653; laatst als graanwatermolen geregistreerd in 1931.

Achterin gelegen boerenhuis op terp en met heden onderbroken brede omgrachting, gevoed door bron. Van de ruime bedrijfsgebouwen met U-vormige aanleg op het voorerf, waarvan het molenhuis evenals de toegangspoort deel uitmaakten (gesloopt circa 1964), rest nog slechts een vleugel met stallingen. Door dichtslibbing verdwenen molenvijver.

Smalle oude bakstenen boogbrug over de ringgracht in de as van de boerenhuisdeur; bakstenen brugleuningen afgedekt door hardsteen, voorafgegaan door een poort met gewitte rechthoekige bakstenen pijlers onder vernieuwd en vergroot pannen zadeldakje.

Gewit bakstenen boerenhuis van zeven traveeën onder pannen zadeldak. Onderbouw van ruwe breuksteen, vermoedelijk Doornikse hardsteen, nog zichtbaar in de rechter zijgevel ter hoogte van de gepikte plint. Mogelijk nog deels opklimmend tot de 16de eeuw (jaartal 1512 naar verluidt in Romeinse cijfers op anker in linkse zijgevel). Waarschijnlijk nog veranderd in de loop van de 18de en 19de eeuw. Recent nogmaals gewijzigd uitzicht door renovatie sinds eind jaren 1970 onder leiding van architect O. Quackelbeen, namelijk gedeeltelijke vernieuwing van opgaand metselwerk met onder meer toevoeging van steunberen en loodrechte aanbouw tegen achtergevel. Eveneens toegevoegd ijzeren klokkenstoeltje en dakkapel boven de deurtravee Behouden hoge rechthoekige vensters in voorgevel (noordwesten), vroeger echter getralied, heden met houten kruiskozijnen. Rechthoekige voordeur met hardstenen stijlen op neuten, voorheen met blind bovenlicht; bewaarde oude deur met sluitwerk. Sterk verbouwd binnenhuis doch grotendeels behouden balklaag en dakgebint. Ingekorte, gedrukte overwelfde kelder op noordoostelijke hoek.

Lange bakstenen bedrijfsvleugel onder pannen zadeldak (nok loodrecht op de straat): bouwnaden en verschillend metselwerk in straatpuntgevel getuigen van gedeeltelijke heropbouw met vergroting; nadien nog achterwaarts uitgebreid onder verlengd achterdakschild.

• DE KEYZER B., De Lange Weg naar Kluisbergen, Bijdrage tot de historie van Kluisbergen: Bergen - Ruien - Kwaremont - Zulzeke, I, s.l., 1978, p. 267-269, 308.
  • Inventaris van de wind- en watermolens in de Provincie Oostvlaanderen naar gegevens van het Archief van het Kadaster, in Kultureel Jaarboek voor de provincie Oostvlaanderen, 1962, Tweede band, 1963, p. 29.

Auteurs: Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Tack, Anja