Twee herenhuizen en brouwerij

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Twee herenhuizen en brouwerij

• is aangeduid als beschermd monument Twee herenhuizen en brouwerij

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpskom Berchem

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Berchem

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Twee herenwoningen en brouwerij

Beschrijving

Voormalige brouwerij Foulon, gelegen in doodlopend straatgedeelte, gesticht in 1865 en gestopt in 1962, deel van de bedrijfsgebouwen kort daarna gebruikt als autostallingen. Geheel van twee herenhuizen uit de eerste helft van de 19de eeuw met aansluitend en achterin gelegen vroegere dienstgebouwen van gewitte baksteen onder pannen zadeldaken, in U-vorm rond gekasseid erf.

Nummer 5A. Herenwoning van drie traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak (nok parallel aan de straat). Beraapte lijstgevel met plint van breuksteenimitatie en bepleisterde kroonlijst. Rechthoekige muuropeningen in bepleisterde omlijsting, boven geprofileerd.

Nummer 5. Vroeger dienstgebouw met gevelhoge rechthoekige doorrit. Tegen linker zijgevel, bakstenen schoorsteen met vierkante basis verlopend in cilinder.

Nummer 7. Grote onderkelderde herenwoning van vijf traveeën en twee en een halve bouwlaag onder schilddak (vernieuwde pannen, nok parallel aan de straat). Beraapte lijstgevel met geprofileerde bepleisterde kroonlijst, rechthoekige muuropeningen in bepleisterde omlijsting, op bovenverdieping geprofileerd. Kleine blinde bovenvensters. Vernieuwde ramen. Centrale deur in sobere omlijsting met architraaf.

Auteurs: Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Tack, Anja