Gemeentehuis van Berchem

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gemeentehuis van Berchem

Beschrijving

Gemeentehuis van de jaren 1930, naar verluidt opgetrokken in opdracht van A. De Waele, tijdelijk gebruikt als kinderopvang voor de arbeiders van "La Moderne" en als gemeentehuis in gebruik genomen in 1973. Indrukwekkend herenhuis achterin grote met gras begroeide en bebloemde tuin. Quasi rechthoekig gebouw van twee bouwlagen met souterrain en dakverdieping onder geknikt schilddak (pannen). Voorgevel opgevat als symmetrische pilastergevel van drie traveeën, brede deurtravee met rechthoekige hardstenen portaal voorafgegaan door een brede afgeronde trap. Rechthoekige muuropeningen. Asymmetrische achtergevel met gelijkaardige trap en rondbogige muuropeningen. Aangepast interieur.

• DEVOS P., De gemeentehuizen van Oost-Vlaanderen, Inventaris van het kunstpatrimonium van Oost-Vlaanderen, XVI, Gent, 1982, p. 503-504.

Auteurs: Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Tack, Anja

De bouwheer van de villa is Achille De Waele, burgemeester van Berchem van 1939-1944.