IJzergieterij en olieslagerij

Beschrijving

Vroegere ijzergieterij en olieslagerij "Ateliers de Construction et Fonderie Van Coppenholle Frères", in jaren 1880 opgericht door E. Van Coppenholle aan een oude Scheldebocht. In jaren 1890 uitgebreid tot één der grootste bouwers van stoommachines. Diverse malen vergroot en aangepast in het eerste kwart van de 20ste eeuw, onder meer hoge, ronde schoorsteen van baksteen, die voor de rechttrekking van de Schelde gedeeltelijk gelegen was op grondgebied Kerkhove (West-Vlaanderen). Uitgebreid begin jaren 1950 en in 1956. In 1957 werd het bedrijf stopgezet. Begin jaren 1960 werd de installatie openbaar verkocht, een aantal stoommachines zijn overgebracht naar musea, het Jenevermuseum (Hasselt) en het Gasmuseum (Leuven), anderen zijn in privé-bezit. Daarna vestigde "OVIOR bvba" van de Gebr. Reyntjens er zich en werden de gebouwen nog diverse malen aangepast.

• VANDERMAELEN L. - WANTE L., Les Ateliers Van Coppenholle à Berchem Lez-Audenarde: Un des derniers constructeurs de machines à vapeur en Belgique, in Acta Archaeologica Lovaniensia, 31, 1992, p. 21-24.
  • WANTE L., (mondelinge gegevens).

Auteurs: Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Tack, Anja