Oud Gemeentehuis van Berchem

• is aangeduid als beschermd monument Gemeentehuis Berchem

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Oud Gemeentehuis van Berchem

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpskom Berchem

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Berchem

Beschrijving

Voormalig gemeentehuis van 1847, confer opschrift in kroonlijst "MDCCCXXXXVII", op plaats van ouder gemeentehuis. Opgetrokken in neoclassicistische stijl. In jaren 1860 gebruikt als gemeenteschool. Vierkant gebouw van drie traveeën en twee bouwlagen met middenrisaliet onder afgeknot tentdak (pannen, nok loodrecht op de straat) met open achthoekige houten lantaarnbekroning van 1949 onder klokdakje. Eind jaren 1970 gerestaureerd. Bepleisterde lijstgevel. Geprofileerde bepleisterde omlijsting voor de rondboogvensters, voorheen getraliede muuropeningen van de begane grond, rechthoekige bovenvensters. Middenrisaliet met hoekblokken; deur opgenomen in portiektravee, bekronend balkon en groot deurvenster onder kroonlijst met datering. Raadzaal op bovenverdieping versierd met acht brandglasramen van wapenschilden.

Ten zuiden, overdekte vroegere marktplaats waarvan bovenste deel gebruikt werd als stapelruimte. Vleugel van twee bouwlagen met bepleisterde muurvlakken met kroonlijst en gevelband onder twee schilddaken en middendeel onder plat dak (pannen, nok parallel met de straat). Als galerij opengewerkte begane grond, tien gietijzeren zuilen dragen een geprofileerde rondbogenrij van acht + één boog met blinde boogvelden. Bovenverdieping met acht + één rechthoekig venster in geprofileerde omlijsting.

• DECRITS M. 1988: Bouwgeschiedenis van het neoklassicistisch gemeentehuis van de gemeente Berchem (Kluisbergen), Annalen Geschied- en Oudheidkundige Kring van Ronse en het Tenement van Inde XXXVII, Ronse, 217-221.
  • DEVOS P. 1982: De gemeentehuizen van Oost-Vlaanderen, Inventaris van het Kunstpatrimonium van Oost-Vlaanderen, XVI, band I, Gent, 500-503.

Auteurs: Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Tack, Anja