Klooster, kapel en pensionaat

Beschrijving

Vroeger klooster, kapel en pensionaat, in 1881 gebouwd door architect H. Vande Meulebroucke in opdracht van baron Oscar Pycke van Peteghem (confer herdenkingssteen) rechttegenover het in 1862 door brand vernielde klooster uit de 16de eeuw. Op 16 juli 1883 in bezit genomen door de zusters apostolinnen tot 15 augustus 1996. Gedeeltelijk uitgebrand in 1918 en daarna verschillende malen aangepast en uitgebreid. Kapel begin jaren 1920 als tijdelijk brandweerarsenaal van het "Vrijwillig Pompierskorps van Berchem".

Heden "Vrije basisschool" en "Immaculata Berchem T.S.O." (nummer 31), en "Centrum voor begeleid werk" (nummer 33).

Baksteenarchitectuur onder pannen zadeldaken. Twee bouwlagen met souterrain, traveeën gemarkeerd door lisenen.

Ten oosten, aangebouwde ruime kapel naar verluidt ter ere van de Heilige Godelieve. Kruisvormige kapel met vijfzijdige koorsluiting. Baksteenbouw met souterrain onder leien bedaking met achthoekig dakruitertje. Gemarkeerd door gevelhoge versneden steunberen en spitsbogige twee- en drielichten.

• SAO, Fonds Pycke, doos 4032.
  • DE KEYZER B., De Lange Weg naar Kluisbergen, Bijdrage tot de historie van Kluisbergen: Bergen - Ruien - Kwaremont - Zulzeke, II, s.l., 1979, p. 577-586.

Auteurs: Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Tack, Anja

Aanvullende informatie

De achterliggende gebouwen en de kapel alsook het rechter gebouw aan de straatzijde, werden gesloopt. Alleen de gevel bleef in oorspronkelijke staat bewaard na een grondige restauratie in 2010.

• Informatie verkregen van de gemeente (23 december 2021).
Auteurs: Jacobs, Els