Twee burgerhuizen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Twee burgerhuizen

• omvat de aanduiding als beschermd monument Burgerhuis

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpskom Berchem

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Berchem

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuizen

Beschrijving

Twee burgerhuizen opklimmend tot de 17de eeuw, sporen van verschillende aanpassingen. Drie + drie traveeën en twee bouwlagen met verhoogde begane grond onder steile pannen zadeldaken (nok parallel aan de straat), rechts met schouderstuk, aandak en vlechtingen (nummer 34). Gewitte verankerde gevels op gepikte plint. Achtergevel met latere lagere aanbouw, centraal hoger verlopend, onder verspringend lessenaarsdak (pannen en golfplaten), rechts rustend op houten modillons. Aangepaste muuropeningen.

Nummer 34. Straatgevel met sporen van rollagen en vroegere hogere muuropeningen, in rechter travee sporen van rondboogpoort en vlechtingen op bovenverdieping. Rechthoekige muuropeningen, benedenvensters met 19de-eeuwse ramen en luikduimen, bovenvensters midden jaren 1990 aangepast in eerste en derde travee. Middelste is blind. Rechts, nog gedeeltelijk beraapte zijgevel met vlechtingen en rondbogig zoldervenster. Dak aan achtergevel rust op houten modillons.

Interieur: gang met imitatiemarmerbeschildering mogelijk van voor de 19de eeuw, bovenverdieping bewaart balklaag met 17de-eeuwse moerbalken met geprofileerde uiteinden. Links en rechts zoldermuur met vlechtingen.

Nummer 36, aan de hoek met de Dwarsstraat. Hoekhuis met vernieuwde linker zijgevel. Tandlijst met overhoeks- en dropmotief in voor- en achtergevel. Links vooraan tweevoudig gewelfde kelder rechts doorlopend tot nummer 34. Benedenverdieping draagt sporen van rollagen en vroegere hogere muuropeningen. Getoogde 18de-eeuwse benedenvensters met luikduimen. Rechthoekige deur in gepikte imitatie-omlijsting waarboven cartouche met jaartal 1630. Rechthoekige bovenvensters, in eerste travee met luikduimen en 19de-eeuws houtwerk, overige twee aangepast midden jaren 1990. Achteraan dakvenster sedert midden jaren 1990.

Interieur: bewaarde deuren en balklaag met 17de-eeuwse moerbalken met geprofileerde uiteinden. Houten dakgebint.

Auteurs: Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Tack, Anja