Notariswoning

• is aangeduid als beschermd monument Herenhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Notariswoning

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpskom Berchem

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Berchem

Beschrijving

Vroegere notariswoning van jaren 1870 met oudere kern. Groots onderkelderd herenhuis van zes traveeën, verhoogde begane grond en twee bouwlagen onder schilddak (leien, nok parallel aan de straat). Bepleisterde gevel met schijnvoegen op arduinen plint, geprofileerde kroonlijst en gevelband. Rechthoekige keldergaten voorzien van sierlijk ijzeren traliewerk. Rechthoekige vensters met rolluikkastjes uit begin 20ste eeuw, rechthoekige deur met bovenlicht gevat in arduinen omlijsting met waterlijst. Rechts aansluitend volume met brede rechthoekige poort, onder doorlopend pannen zadeldak van nummer 14. Achter in grootse tuin, dienstgebouw met vlechtingen op rechter zijgevel.

Auteurs: Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Tack, Anja