School, heden gemeentehuis

Beschrijving

Complex van vroegere aan straat gelegen gemeenteschool van 1871, met één klas uitgebreid in 1928 en aangepast eind jaren 1940, in gebruik tot 1978. Links, vroegere dieper gelegen onderwijzerswoning van circa 1920, als gemeentesecretariaat gebruikt na de Tweede Wereldoorlog en tot gemeentehuis gepromoveerd in 1964. Sinds 1971 gemeentehuis van Wortegem-Petegem. Op plaats van vroegere jongensschool en pensionaat en later gemeenteschool uit de eerste helft van de 19de eeuw, achterin gelegen nieuwbouw door architect L. De Mey en P. Matthys, eerstesteenlegging op 28 december 1994 en ingehuldigd op 29 december 1996.

Vroegere gemeenteschool, baksteenbouw van acht traveeën gemarkeerd door lisenen en grote rechthoekige vensters met roedeverdeling. Rechts zijgevel met jaartal 1871 in puilijst.

Vroegere onderwijzerswoning, aangepaste gevel met vernieuwde aluminiumramen en voorheen met opschrift "Gemeentehuis".

• DEVOS P., De gemeentehuizen van Oost-Vlaanderen, Inventaris van het kunstpatrimonium, XVII, Gent, 1982, p. 904-905.

Auteurs: Verbeeck, Mieke; Tack, Anja