Ballekenshoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Ballekenshoeve

Beschrijving

Zogenaamd "Ballekenshoeve" (zie de Vandermaelenkaart) achterin gelegen hoeve nabij de straathoek; in kern minstens uit het derde kwart van de 18de eeuw, uitgebreid naar open vierkante aanleg in de loop van de 19de eeuw en van dubbelhuis voorzien in jaren 1870. Bakstenen complex onder pannen zadeldaken rond grotendeels gekasseid erf met centraal gesupprimeerde en gedeeltelijk begroeide mestvaalt.

Ten noordwesten, laag boerenhuis uit eind 19de eeuw van vier traveeën met verankerde beraapte gevel op gecementeerde plint. Getoogde muuropeningen met vernieuwd houtwerk in gecementeerde omlijsting. Deur met bovenlicht in derde en vierde travee. Aangepaste bakstenen straatgevel.

Ten westen, aangebouwd onderkelderd dubbelhuis van jaren 1870. Twee bouwlagen met verhoogde begane grond onder schilddak (nieuwe pannen) met kroonlijst. Beraapte lijstgevel op gecementeerde plint. Segmentbogige muuropeningen in gecementeerde omlijsting, deur met bovenlicht; kunststoframen in benedenvensters sinds 1995. Identieke straatgevel met vier getraliede keldergaten van gevellange kelder met troggewelven, vernieuwde deur en kunststoframen op bovenverdieping.

Ten zuidwesten, gewit 18de-eeuws dienstgebouw met gevelhoge rechthoekige poortdoorrit in het westen. Rechter zijgevel met vlechtingen. Erfgevel; segmentbogige staldeuren, zolderlaadluik onder zadeldak, latere rechthoekige schuifpoort, rechthoekige deur van hooizolder en aardappelkelder.

Ten zuidoosten, hoge 18de-eeuwse schuur met gewitte gevels met tandlijst. Rechter zijgevel met jaarankers 1779 en sporen van vroegere rechthoekige poort. Erfgevel van acht traveeën met korfbogige vleugelpoort in eerste en vierde travee, vroegere doorritten.

Ten noordoosten, stallen aangepast en verhoogd eind 19de eeuw. Ten noorden, rechthoekige poortdoorrit. Halfronde vensters op halve verdieping.

Auteurs: Verbeeck, Mieke; Tack, Anja