Beschrijving

Grote hoeve met losse bestanddelen volgens vierkante aanleg, inplanting minstens opklimmend tot de 18de eeuw. Bakstenen complex uit de eerste helft van de 19de eeuw onder pannen zadeldaken.

Ten zuidoosten, mooi onderkelderd boerenhuis van vijf traveeën en anderhalve bouwlaag onder steil schilddak (pannen, nok parallel aan de straat). Verankerde lijstgevel met tand- en puilijst en lisenen op de hoeken en in deurtravee. Getoogde beluikte benedenvensters met leistenen dorpel, deur met bovenlicht in derde travee, getraceerde halfronde vensters op mezzanino, blind in twee laatste traveeën. Zijgevels met lagere aanbouw onder lessenaarsdak en met getraceerde halfronde vensters op mezzanino. Quasi identieke achtergevel, derde travee tussen lisenen en twee gevelstenen met ingravering "E.G." en jaartal 1850, naar vroegere eigenaar Eduard Goeminne die toen wellicht het huis met halve verdieping liet hoger optrekken. Twee getraliede getoogde keldervensters van dubbele gewelfde kelder.

Ten zuidwesten, schuur (nok loodrecht op de straat) met twee segmentboogpoorten, naar verluidt tot jaren 1960 onder hoger schilddak.

Ten noordwesten, koeien- en paardenstallen (nok parallel aan de straat) met centrale rechthoekige poortdoorrit en bewaarde arduinen tussenschotten en voederbakken.

Ten noordoosten, dienstgebouw (nok loodrecht op de straat), vroeger met wagenhuis, "braskot" en varkensstal. Zijlings lagere aanbouw onder lessenaarsdak.

Ten noorden, groot onderkelderd bakhuis uit begin 17de eeuw. Bakstenen gebouw onder pannen zadeldak (nok parallel aan de straat) op houten klossen. Zijgevels met vlechtingen, doch verlaagd aandak. Linker zijgevel met sierlijk nokanker met onvolledig jaartal ()617, vernieuwd rechthoekig zolderluik onder rollaag en beneden klein rechthoekig venster en rechts rechthoekige deur, mogelijk ter vervanging van vroegere korfboogdeur, beide met houten latei onder rollaag. Binnen: geprofileerde moerbalk.

Auteurs: Verbeeck, Mieke; Tack, Anja