Raeskensschooltje

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Raeskensschooltje

Beschrijving

Zogenaamd "Raeskensschooltje", ook wel "Oudmoregemschoolke". Drieklassenwijkschooltje van de zusters apostolinnen, ingehuldigd op 1 oktober 1903, nu Vrije Kleuterschool. Aan straat gelegen baksteenbouw onder pannen zadeldak (nok parallel met de straat) met overhoekse tandlijst en bakstenen hekpijlers met ijzeren hek. Drie ordonnerende lisenen met telkens twee grote segmentboogvensters met arduinen dorpel. Rechts, lagere aanbouw onder afgewolfd lessenaarsdak.

• Wortegem, Pastorie, Liber Memorialis.

Auteurs: Verbeeck, Mieke; Tack, Anja

Aanvullende informatie

Het schoolgebouw werd omstreeks 2008 herbestemd tot een woning. Bij de werken bleef de straatgevel, geritmeerd door lisenen en grote sementboogvensters, en afgelijnd door een overhoekse tandlijst, behouden, evenals de voorgevel van de lagere aanbouw. De herkenbaar bewaarde straatgevel werd geïntegreerd in een nieuwbouw, die verwijst naar het oorspronkelijke volume. De bakstenen hekpijlers met ijzeren hek zijn niet langer bewaard.

• Informatie verkregen van de gemeente Wortegem-Petegem (23 augustus 2012).