Distilleerderij d'Oude Stokerij

Beschrijving

Zogenaamd "d' Oude Stokerij", voormalige distilleerderij minstens uit de eerste helft van de 19de eeuw en in gebruik minstens tot 1860 (zie de Poppkaart). Stopgezet voor 1920. Als embleem gebruikt op Wortegemse citroenjenever, en sedert begin jaren 1980 industrieel vervaardigd in Waregem door A. Kint.

In de tweede helft van de 19de eeuw volgens open vierkante aanleg, eind jaren 1880 gedeeltelijk gesloopt, ten zuidoosten in Pontstraat in 1950 in fermettestijl uitgebreid; linker deel gelijknamig restaurant.

Vroeger dienstgebouw onder pannen zadeldak (nok loodrecht op de straat) met nokpannen. Gewitte verankerde gevels met tandlijst op gepikte plint. Erfgevel van vier traveeën, hoeksteunbeer in eerste travee en lagere in tweede travee. Rechter zijgevel met vier steunberen uit midden 20ste eeuw, en geschilderd naamopschrift met jaartal 1752; naar verluidt begin jaren 1950 aangebracht ter herinnering van vroeger jaaranker van verdwenen kapel op hoek van Waregemseweg met Tjammelsstraat (zie Waregemseweg).

Auteurs: Verbeeck, Mieke; Tack, Anja