Hoeve Van de Populiere

Beschrijving

Vroegere heerlijke hoeve met losse bestanddelen van circa 1850, mogelijk met oudere kern, eind 19de eeuw aangepast en met dienstgebouwen uitgebreid. Twee vierkante gewitte bakstenen hekpijlers met piramidale bekroning, linker vernieuwd.

Ten noordwesten, onderkelderd groots huis van circa 1850, toen wellicht van zes traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (zie sporen op voorheen beraapte achtergevel), met naar verluidt vier ronde hoektorens (?) tot jaren 1890. Aangepast tot zeven traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat). Beraapte voorgevel met kroonlijst op bepleisterde plint. Middenrisaliet van drie traveeën afgelijnd met bepleisterde hoekbanden en dito geprofileerde dorpelband op bovenverdieping. Rechthoekige muuropeningen in bepleisterde omlijstingen. Vernieuwde deuren en benedenramen.

Achtergevel met rechthoekige vensters waarvan ten westen twee getralied boven ruime gewelfde kelders.

Auteurs: Verbeeck, Mieke; Tack, Anja