Pastorie Onze-Lieve-Vrouw en Sint-Rochusparochie met tuin

Beschrijving

Pastorie met aansluitende, deels ommuurde tuin van eind 19de eeuw op plaats van pastorie van circa 1840. Gewelfde kelder van vroegere pastorie ten westen aan straatzijde. Bakstenen muur aan straatkant, ten noorden aan pijlerkapel met gepolychromeerd Mariabeeldje in rondbogige beeldnis. Zwaar beschadigd in 1918, in 1966-1967 dak hersteld en interieur aangepast, houten ramen in 1991 vernieuwd. Dubbelhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (kunstleien, nok parallel aan de straat).

Gecementeerde voor- en achtergevel met kroonlijst en imitatiehoekkettingen, voordien op grijze plint. Rechthoekige muuropeningen. Aangepaste achtergevel, benedenvensters vroeger hoger met rolluikkastjes, in derde en vierde traveeën aangepast tot breed rechthoekig venster.

Achterin, grote beboomde tuin met grote vijver in dal.

• Rijksarchief Rons, Hedendaags Gemeente-archief II, 127.