Notariswoning van 1893

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Notariswoning van 1893

Beschrijving

Vroegere notariswoning van 1893, naar verluidt gebouwd voor notaris I. Rohaert, na diens dood woning van dokter R. Planquaert-D'haenens. Circa 1930 werd achteraan een dienstgebouw (wijnhandel?) bijgebouwd, later gebruikt als paardenstal en wagenhuis. Voortuin met opzij bakstenen muur vooraan met sierlijke rechthoekige bakstenen pijlers met bolornament en sierlijk ijzeren afsluiting op laag bak- en hardstenen muurtje. Mooie hoogstambomen: acacia, beuken en kastanje.

Mooi neoclassicistisch dubbelhuis met lijstgevel van vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (kunstleien, nok parallel aan de straat), kroonlijst met centraal driehoekig fronton met oculus waarboven cartouche met ingegrift jaartal 1893 in de top. Baksteenbouw met gebruik van natuursteen voor omlijstingen, puilijst en geblokte hoekbanden op gecementeerde plint. Getoogde muuropeningen met vernieuwd houtwerk in omlijsting met geprofileerd waterlijstje met dropsteentje en diamantkop; op benedenverdieping versierd. Centrale deur met bovenlicht.

Interieur

Gang met beschildering van marmerimitatie en medaillons van de vier seizoenen; vaag leesbaar "J. Dhaenens 1895" (?). Plafond beschilderd met bloem- en bladmotieven. Rechts, twee salons met mooie centrale stucreliëfs met onder meer vogels en bloemen, en polychrome plafondschildering. Gerestaureerd onder leiding van G. Verplancken.

Auteurs: Verbeeck, Mieke; Tack, Anja