Gesloten hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve

Beschrijving

Op 19de-eeuwse kaarten zogenaamd "Beer Auberge" en later "In Den Nieuwen Beer". Gesloten hoeve rond vierkant gekasseid erf. Vroegere herberg uit de eerste helft van de 19de eeuw, eind 19de eeuw met dienstgebouwen uitgebreid tot U-vorm en in de loop van de 20ste eeuw naar vierkante aanleg. Baksteenbouw onder pannen zadeldaken.

Ten zuidwesten, boerenhuis (nok parallel aan de straat), ten noordoosten volledig onderkelderd. Gevelbrede, mooie ijzeren afsluiting op laag arduinen muurtje met hek aan geprofileerde pijlers. Voorheen beraapte voorgevel van acht traveeën met afgeronde muuropeningen waarvan beluikte vensters met vernieuwde ramen en deur met getraceerd bovenlicht; daarboven nog vaag leesbaar opschrift. Linker zijgevel met nieuwe gevelsteen van jaren 1970. Rechter zijgevel; gewit en met rondbogig zoldervenster.

Gewitte en verankerde erfgevel met getoogde muuropeningen, ten oosten, getraliede opening van gewelfde kelder met gemetste bakstenen waterput.

Auteurs: Verbeeck, Mieke; Tack, Anja