Klooster zusters jozefienen

Beschrijving

Voormalig klooster van de zusters jozefienen, in kern pastorie van circa 1840. Begin 1900 verkocht en met klasgebouw uitgebreid en kort daarna rechts met twee traveeën In 1910 wordt het officieel klooster, gevolgd door uitbreidingen achteraan.

Voorheen symmetrisch ensemble van elf traveeën en twee bouwlagen, centraal onder vernieuwd zadeldak (kunstleien, nok parallel aan de straat) en dwarse schilddaken van hoger oplopende hoektravee (kunstleien, nok loodrecht op de straat). Verankerde beraapte gevel met verhoogde begane grond op gecementeerde plint. Muuropeningen in gecementeerde omlijsting. Middenpartij van vijf traveeën en twee bouwlagen met rechthoekige vensters, beneden met rolluikkastjes, boven blind in laatste travee. Zes treden tot centrale segmentboogdeur met bovenlicht. Linker hoektravee met vensters als in middenpartij en smalle rechthoekige vensters in dakverdieping. Rechter hoektravee, rechthoekige benedenvensters met rolluikkastjes en getoogde bovenvensters. Rechts, twee aangebouwde traveeën uit het eerste kwart van de 20ste eeuw met twee rechthoekige garagepoorten ter vervanging van vroegere getoogde deur en vensters en getoogde bovenvensters.

Links, aansluitende klassen van circa 1900. Baksteenbouw onder pannen zadeldak (nok parallel aan de straat). Acht traveeën geritmeerd door lisenen waartussen geblokte baksteenfries en baksteenlijst. Voorheen getraliede, getoogde vensters met vernieuwde ramen. Vernieuwde segmentboogpoort in derde travee, waarboven rondbogige nis met plaasteren Christusbeeldje.

Auteurs: Verbeeck, Mieke; Tack, Anja