Hof Lobelle

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hof Lobelle

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hof Lobelle

Beschrijving

Zogenaamd "Hof Lobelle", voormalige bakstenen hoeve met losse bestanddelen onder zadeldaken (pannen), in kern uit de eerste helft van de 18de eeuw, begin 19de eeuw in U-vorm, later uitgebreid, aangepast en gesplitst in woningen. Midden op erf, vroeger bakhuis op plaats van verdwenen duiventoren.

Nummer 5. Ten zuidoosten, vroegere schapenstallen uit eind 19de eeuw, in jaren 1970 verbouwd tot woning.

Nummer 6. Ten zuidwesten, voormalig wagenhuis, naar verluidt eind 19de eeuw verbouwd tot onderkelderd café zogenaamd "In den Congo" en nadien tot woning. Gevel naar verluidt in jaren 1940 voorzien van cementering met schijnvoegen. Zes traveeën (nok parallel aan de straat); rechthoekige en getoogde muuropeningen in voorgevel, oculi en getoogde deuren in achtergevel.

Nummer 7. Ten noordoosten, volledig onderkelderd boerenhuis van vroegere hoeve, onder steil dak (pannen, nok loodrecht op de straat). Eind 19de eeuw gesplitst als tweegezinswoning. Verankerde gevel van zes traveeën met baksteenfries. Vlechtingen op rechter zijgevel. Afgeronde vensters met vernieuwde ramen en luikduimen, in tweede travee met houten drempel, in derde travee later verbreed en rechthoekige deur in vierde travee; beide laatst genoemde onder gecementeerde balk. Ten noorden, aansluitende vroegere schapenstal onder lager dak, pomp tegen voorgevel. Ten oosten, lagere aanbouw van voormalige bakoven, vlechtingen op rechter zijgevel.

Nummer 8. Ten noordwesten, vroegere koeienstallen waarvan westelijk deel verbouwd tot woonhuis. Naar verluidt gevelsteen met jaartal 1742 in linker zijgevel; thans achter gevelbekleding.

Auteurs: Verbeeck, Mieke; Tack, Anja

Het voormalig wagenhuis (nummer 6) werd verbouwd.