Hof De Ruyck

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hof De Ruyck

Beschrijving

Zogenaamd "Hof De Ruyck", aan straat gelegen hoeve van het semigesloten type uit het derde kwart van de 18de eeuw met latere aanpassingen. Baksteenbouw onder zadeldaken op grotendeels gekasseid erf met ijzeren hek aan vroegere gewitte paardenstal ten zuiden.

Ten noorden, boerenhuis (groene pannen, nok parallel aan de straat) naar verluidt afgebrand circa 1918 en voordien met strobedekking. Verdwenen klokkenstoeltje. Gecementeerde erfgevel met zeven rechthoekige vensters met vernieuwd houtwerk en twee getoogde deuren; links vernieuwd en rechts op stoep ingegrift "a d m / 1920", verwijzend naar destijdse bewoner A. De Meulemeester. Toen wellicht gecementeerd en vensters voorzien van houten rolluikkastjes. Recent aangebrachte bovenlichten.

Ten westen, aansluitende koeienstallen onder verlengd dak en hoge gewitte schuur op grijsgeschilderde plint (nok loodrecht op de straat) met twee hoge poorten, waarvan één veldpoort en een kleinere schuifpoort.

Ten oosten, aansluitend bij boerenhuis, stallen met bakoven, gecementeerde gevel onder groene pannen, wellicht van na 1918. Aansluitende schuur met gewitte muren op grijsgeschilderde plint en twee hoge poorten.

Ten noordwesten, op binnenerf, vroegere drinkput voor paarden; nu vijvertje, en achterin gelegen dienstgebouwen van de jaren 1980.

Auteurs: Verbeeck, Mieke; Tack, Anja