Jongensschool en onderwijzerswoning

Beschrijving

Vroegere jongensschool en onderwijzerswoning van 1911-1912 door architect A. Massez (Ronse). Baksteenbouw onder pannen daken, op gecementeerde plint met schijnvoegen en met accent op decoratie; gele baksteenbanden, dubbele baksteenfries met blokmotief en sierankers.

Vroegere jongensschool links met aan straat palend inkomgebouw van vijf traveeën onder geknikt zaagdak (nok parallel aan de straat). In het midden, getrapt travee-risaliet met rondbogige poort. Overige traveeën gescheiden door afgeschuinde pilasters en met getoogde vensters met hardstenen dorpel en tussendorpel, links volledig blind, andere met blind benedenlicht. Luifel aan speelplaatszijde. Rechts lager aanbouwsel onder half schilddak. Daarachter aansluitend klasgebouw, gebouwd tegen onderwijzerswoning, onder afgewolfd schilddak (nok loodrecht op de straat). Speelplaatsgevel van vier travee-lisenen, in eerste travee met getoogde vleugeldeur waarboven rechthoekig venster met I-balk met rozetten. Overige traveeën met hoge en brede rechthoekige vensters met I-balken met rozetten en hardstenen dorpel.

Rechts onderwijzerswoning met ommuurd voortuintje, vroeger met ijzeren afsluiting. Drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat). Voorgevelindeling door middel van Brugse travee, breder aan linker zijde, bovenaan uitlopend op archivolten met decoratieve verwerking van gele baksteen. Rechthoekige muuropeningen met vernieuwd houtwerk. Rechter zijgevel met dito Brugse travee. Sobere achtergevel met rechthoekige vensters.

Auteurs: Verbeeck, Mieke; Tack, Anja