Hoeve met café en tolhuis

Beschrijving

Voorheen zogenaamd "De Quaedestraete" naar herberg uit begin 18de eeuw en later zogenaamd "De Oude Barrière". Aan straat gelegen voormalige hoeve met losse bestanddelen uit de eerste helft van de 19de eeuw, voorheen uitgebaat als café en tolhuis of octrooibureel.

Gewitte verankerde bakstenen geheel onder heden vernieuwde zadeldaken (pannen). Ten noordoosten, boerenhuis met erfgevel van zeven traveeën (nok loodrecht op de straat) met tandlijst. Getoogde muuropeningen waarvan vensters beluikt. Later aangepaste getrapte straatgevel met gevelbanden en hoekblokken. Beluikte benedenvensters waartussen vernieuwde rechthoekige deur in getoogde geblokte omlijsting, twee getoogde zoldervensters en oculus in geveltop. Daarboven vroegere puilijst.

Recente rechthoekige muuropeningen in de achtergevel. Ten zuidoosten en ten noordwesten, voormalige dienstgebouwen, laatstgenoemde met vlechtingen op rechter zijgevel.

• Rijksarchief Gent, Fonds kaarten en plans, nummer 5087 bis.

Auteurs: Verbeeck, Mieke; Tack, Anja