Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Smarten

Beschrijving

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Smarten, aan hoek van toegangsweg tot nummer 23. Kapel van 1878, opgetrokken door de heer Delbeke als dank voor de genezing van zijn kind, grootser heropgebouwd in 1886. Bedevaartsoord.

Achterin gelegen kapel in halve cirkel omgeven door linden en een heg, ijzeren hek tot toegangspad tussen knotwilgvormige pijlers.

Neogotische kapel in bepleisterde baksteenbouw met sierankers en schijnvoegen op vooruitspringende plint; zadeldak (pannen, nok loodrecht op de straat) met klokkenstoeltje bekroond met ijzeren kruis. Decoratief uitgewerkte houten dakrand. Geprofileerde spitsbogige vleugeldeur met bovenlicht met ijzeren roedeverdeling. Achtergevel met gevelhoge geknikte steunberen. Beglaasde spitsbogige beeldnis in geveltop met gepolychromeerd plaasteren Mariabeeldje.

Zijgevels met spitsbogige gekoppelde vensters met ijzeren roedeverdeling en doorlopende dorpel, gescheiden door gevelhoge geknikte steunberen. Cartouche met "Anno/ 1878-1886" in bas-reliëf in linker zijgevel.

Interieur: betegelde wanden, altaar met Piëta, "Nood zoekt troost" en andere gepolychromeerde plaasteren heiligenbeeldjes, onder meer Heilige Familie, Heilige Hart, Sint-Antonius, Sint-Vincentius a Paulo.

• Elsegem, Pastorie, Liber Memorialis.

Auteurs: Verbeeck, Mieke; Tack, Anja