Hoeve gedateerd 1766

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve gedateerd 1766

• is aangeduid als beschermd monument Hoeve, gedateerd 1766

• is deel van de aanduiding als beschermd cultuurhistorisch landschap Het Burreken

Beschrijving

Voormalige hoeve in L-vorm met de laatste in Maarkedal overgebleven authentieke woning in vakwerkbouw met lemen vullingen. Naar verluidt afkomstig van de omgeving van de kerk en hier heropgericht. Boerenwoning van zes traveeën onder steil overstekend zadeldak met ten westen wolfseind (voorheen stro, nu riet, nok parallel aan de straat); schaars geopende achtergevel ten noorden aan de straat. Ten oosten, loodrecht, aansluitende dwarsschuur met stallen, waarschijnlijk bijgevoegd in de tweede helft van de 19de eeuw; merendeels in vakwerkbouw met lemen vullingen doch ten zuiden uiteinde van baksteen. Recent gerestaureerd naar ontwerp van architect Romain Bertheloot. Gewitte gevels op gepikte bakstenen plint. Dakoverstek geschraagd door houten schoren. Bij de restauratie aangebrachte kleine gebogen dakvensters, sommige ter vervanging van vroegere kleine daklichten. Erfgevel (op het zuiden) van boerenhuis met rechthoekige vensters waaronder deels gedichte houten kozijnen met tralies; houten bovendorpel van boerenhuisdeur gedecoreerd met gewitte inkervingen namelijk centraal Christusmonogram met kruis- en hartmotief tussen opschrift "ANNO 1766", twee bloemetjes en twee huismerken. Bewaarde binnenindeling met balklaag en overwelfde huiskelder (ten westen). Volgens negatieve sporen gereconstrueerde dubbele haard.

Ten oosten, naast de straat, gerenoveerd bakhuisje van het tweedelige type met pannen zadeldakjes (nok parallel aan de straat). Deels heropgebouwde houtbouw met baksteen.

• DEVOS P., De laatste lemen hoeve in Maarkedal? Woning Weverbeekstraat 4 te Schorisse, Monumenten & Landschappen in Maarkedal en Oudenaarde, (9) 1997, p. 82-83.
  • DHANENS E., Inventaris van het kunstpatrimonium van Oost-Vlaanderen VII, Kanton Sint-Maria-Horebeke, tekst, Gent, 1971, p. 260.

Auteurs: Verbeeck, Mieke