Hoeve en wegkapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve en wegkapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve-gebouwen, wegkapel

Beschrijving

Grote bakstenen hoeve met U-vormige aanleg, voorheen zijwaarts open (ten noorden), heden geopend naar de straat (ten westen) met grotendeels gekasseid voorerf.

Aan straathoek naast erftoegang ingeplante open wegkapel. Rechthoekige bakstenen kapel onder leien zadeldak. Gewit bovendeel van stompe voorpuntgevel met opschrift "18 < > 74" onder onleesbare tekst en kruisje; kapel wellicht in 1874 gebouwd ter vervanging van vroegere kapel minstens uit de tweede helft van de 18de eeuw, op de Ferrariskaart (1771-1778) aangegeven als "C(hape)lle de la Vierge". Rondboog met grijze bakstenen boog; kruisje op middenstijl van ijzeren hek. Kruisbeeld op gemetst altaar geflankeerd door plaasteren beeld van Onze-Lieve-Vrouw met Kind links en van Heilig Hart rechts. Rondboognisje in beide afgeschuinde binnenhoeken waarin links beeldje van Heilige Theresia en Heilige Antonius, rechts van Sint-Jozef.

Ten oosten, achterin gelegen gewit bakstenen boerenhuis met dominant volume. Ruim breedhuis van negen traveeën en anderhalve bouwlaag onder wolfsdak (kunstleien, nok parallel aan de straat), waarschijnlijk uit het vierde kwart van de 19de eeuw, teruggaand op ouder huis. Voor- en achtergevel met getoogde muuropeningen en afgelijnd door daklijst met muizentand. Huiskelder onder noordelijke travee met buitenkelderdeur in voorgevel.

Ten zuiden, stallen in L-vorm onder pannen zadeldaken en met sporen van ouder metselwerk onder meer met vlechtingen.

Ten noorden, sterk vernieuwd bedrijfsgebouw onder golfplaten zadeldak. Ten westen, straatzijde deels afgesloten door recente bijgebouwen naast afsluitmuur met toegangshek.

Auteurs: Verbeeck, Mieke