Hof ten Maagdendale

Beschrijving

Voormalige semigesloten hoeve, voorheen (volgens niet na te trekken lokale geschreven bron) "Hof ten Maagdendale" of "Ferme du Val Vierge", verwijzend naar de abdij van Maagdendale te Oudenaarde; nochtans voorzien van wapenschild van de Sint-Salvatorabdij van Ename. Ruim gekasseid rechthoekig erf met vroegere mestvaalt in zuidwestelijke hoek deels met hoge bakstenen afboording.

Ten noordwesten, boerenwoning van zes traveeën onder zadeldak (pannen, nok loodrecht op straat) met ijzeren klokkenstoeltje ter hoogte van de deurtravee. Gesculpteerde hardstenen gevelsteen boven de voordeur met links wapenschild van de abdij van Ename, rechts van de laatste abt J.P. de Locquenghien (1784-1796) boven banderol met opschrift "ANNO 1785", wellicht jaar van (her)opbouw van het boerenhuis. Vlechtingen in rechter zijpuntgevel. Verankerde bakstenen erfgevel met hoge steekboogvensters in vlakke gecementeerde rechthoekige omlijstingen op hardstenen lekdorpels. Lage steekboogdeur in natuurstenen omlijsting. Daklijst met muizentand onder geknikte dakoverstek. Afgekante en gecementeerde linkse gevelhoek met ezelsoor. Nog drie kleine vensters waarvan één getralied in de gecementeerde achtergevel. Boerenhuis zijdelings, aan de straatkant, uitgebreid in de eerste helft van de 20ste eeuw met enkelhuis van twee traveeën onder mansardedak in toenmalige bouwtrant; vensters met gekleurd glas in lood in art-decostijl. Vertrekken van het oud boerenhuis bewaren bepleisterde troggewelven tussen overhoekse kinderbalken.

Ten zuidoosten, zijdelings aan de straat palende hoge bakstenen langsschuur onder zadeldak (kunstleien, nok loodrecht op straat) tussen zijtuitgevels met aandaken en vlechtingen. Straatgevel met jaarankers 1784 en korfboogpoort. Gedichte rechthoekige schuurpoort in de langsgevel naast authentieke deur met houten latei (erfzijde). Tweebeukige schuur met imposant eiken gebint.

Ten zuidwesten, aan de straat, loodrecht bij de schuur aansluitende lagere bakstenen stallen met pannen zadeldak en links aandak met vlechtingen. Sporen van gedichte korfboogpoort in straatgevel.

Ten noordoosten, jongere L-vormige lage bakstenen stalvleugel met pannen zadeldaken, toegevoegd ter afsluiting van de achtererfzijde in het vierde kwart van de 19de eeuw of het eerste kwart van de 20st eeuw(?).

• DE SMAELE F., Genealogie van de Familie De Meulemeester te Schorisse, in Jaarboek van de Zottegemse Culturele King, 1964-1967, p. 43.
  • VAN DER DONCKT M.-C., Langs Eenaamsche wegen. De hoeve van Schorisse: eigendom van het klooster van Ename of van de abdij van Maagdendale?, Ename 974, 6, 1997, p. 14-15.
  • VUYLSTEKE M., De Maagdendaele-hoeve in de Vijverbeekstraat te Schorisse, in Businarias, I, 3, 1997, p. 19-23.

Auteurs: Verbeeck, Mieke