erfgoedobject

Gemeenteschool, later gemeentehuis

bouwkundig element
ID
28103
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/28103
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalige gemeenteschool met voorgevel aan de Hofveldstraat. Vleugel van aanvankelijk zeven traveeën samen het de rechts aanpalende onderwijzerswoning van toen vier traveeën (zie Hofveldstraat nummer 40) en één bouwlaag, opgericht in 1853-1854 naar ontwerp van architect J.-B. (?) Royers. In 1908-1909: verandering van het schoollokaal gelijktijdig met de vergroting van de onderwijzerswoning naar ontwerp van architect A. Vossaert van 1906; omvatte diverse wijzigingen van de school onder andere van de binnenindeling (in plaats van één klas, twee klassen met gescheiden ingang voor en achter), vermeerdering met één travee rechts ten nadele van de onderwijzerswoning, dichting van zes vensters in de voorgevel, nieuwe muuropeningen in de achtergevel onder I-latei met ruime twaalfdelige vensterlichten. Gemeentehuis sinds 1946; omvorming van de schoollokalen aan hun nieuwe functie volgens plannen van 1948 naar ontwerp van architect J. Dhaeyer, in 1953-54. Gepaard met wijziging van de binnenindeling en aanpassing van muuropeningen: gedichte vensters in de voorgevel opnieuw geopend, links voordeur veranderd in venster en muuropeningen in de achtergevel deels gedicht.

Langgerekt sober rechthoekig gebouw van acht traveeën en één bouwlaag onder pannen zadeldak. Voorgevel regelmatig geritmeerd door getoogde muuropeningen, evenals de lage pseudo-bovenlichten met hardstenen lekdorpel. Bewaard gevelbord met opschrift "gemeentehuis" boven voordeur. Deels afgeronde gevelhoek.

Achterin gelegen L-vormig schoollokaal van één bouwlaag met drie klassen gebouwd in 1920-21 naar ontwerp van architect J. Dhaeyer, thans in gebruik bij de basisschool Omer Wattez van het gemeenschapsonderwijs met hoofdgebouw van 1976 ernaast en aan andere hoek met de Kolpaartstraat.

  • Maarkedal, Gemeente-archief Schorisse, 861.2.
  • DEVOS P., De gemeentehuizen van Oost-Vlaanderen, Inventaris van het kunstpatrimonium van Oost-Vlaanderen, XVII, Gent, 1982, p. 604-605.

Bron: VERBEECK M. & TACK A. 1998: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Oudenaarde, Kanton Oudenaarde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Gemeenteschool, later gemeentehuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/28103 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.