Hoeve en wegkapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve en wegkapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoevegebouwen

Beschrijving

Hoeve met U-vormige aanleg geopend naar de straat. Achterin gelegen bakstenen boerenwoning van acht traveeën en aanvankelijk één bouwlaag waarschijnlijk van circa 1800 en in het eerste kwart van de 20ste eeuw verhoogd tot anderhalve bouwlaag, onder zadeldak (kunstleien, nok parallel aan de straat). Rechter zijgevel met sporen van steilere vroegere puntgevel met vlechtingen. Naar het zuidoosten georiënteerde verankerde, gewitte en gecementeerde voorgevel met schijnvoegen. Verhoogde begane grond vertoont voornamelijk per twee gegroepeerde vensters onder ijzeren I-latei met rozetjes. Twee lage steekbogige voordeuren in gesinterde bakstenen omlijsting met oren en roodgebiesde druiplijst; links brede hardstenen deurstoep (3 treden met afgeschuinde hoeken) en rechts bakstenen steektrap tussen getraliede keldervensters. Meer gesloten achtergevel afgelijnd door rechte muizentand. Twee parallelle overwelfde huiskelders onder noordoostelijke travee. Bewaarde balklaag op moerbalken met uitgeholde hoekprofielen.

Ten noordoosten, bakstenen vroegere dwarsschuur onder wolfsdak (kunstleien, nok loodrecht op de straat); aangepast tot stallen.

Ten zuidwesten, korte bakstenen stalvleugel met afgewolfd kunstleien zadeldak (nok loodrecht op de straat).

Baksteen met inscriptie 1821 afkomstig van gesloopt bakhuis ten zuiden op het voorerf. Neogotisch getinte open kapel aan de straat, gebouwd in 1993-1994 door eigenaar I. D'Hondt. Betonnen constructie met parement van kasseien onder leien zadeldak met klokkenstoeltje. Monumentaal houten Christusbeeld vervaardigd door I. D'Hondt.

Auteurs: Verbeeck, Mieke