Semigesloten hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Semigesloten hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Semi-gesloten hoeve

Beschrijving

Gelegen aan de hoek met Sneppestraat (grensstraat met Maarke-Kerkem). Bakstenen hoevegebouwen vanaf 1800 vervangen oudere vierkantshoeve (zie de Ferrariskaart van 1771-1778). Haast vierkant, verhard erf (deels gekasseid en deels gebetonneerd), sinds 1976 verkleind aan zuidzijde (straatkant) door aangebouwde stal.

Ten noorden, achterin gelegen boerenwoning van negen traveeën, onder zadeldak (voorheen stro, sinds 1970 pannen, nok parallel aan de straat). Jaartal 1800 in cijferankers op rechter zijpuntgevel met vlechtingen en jaartal 1802 vroeger in ankers op linker zijpuntgevel, verwijzend naar bouw van vrij authentiek bewaard woonhuis. Lange muurankers met krul onder brede houten dakzool met hanggoot op dito geprofileerde dakconsoles. Hoge getoogde vensters op hardstenen lekdorpels. Vlakke hardstenen omlijsting op neuten van voordeur onder rollaag; halfronde hardstenen deurstoep (twee treden). Rechts in hardsteen gevat keldervenster van huiskelder. Lage buitenkelderdeur links van tweede kelder, met houten trapluik. Achtergevel met getrapte daklijst op samengestelde tandlijsten en rechthoekige muuropeningen. Met hardsteen omlijste lage achterdeur.

Originele binnenindeling. Centrale woonkamer met binnenportaal, behouden balklaag en brede haard met bakstenen wangen en fraaie geprofileerde haardbalklijst. Vroegere "beste kamer" voorzien van bepleisterde zoldering met omlopend geprofileerd lijstwerk. Vier linker traveeën met betegelde zoldervloer.

Ten zuiden en ten oosten, in L-vorm gebouwde bedrijfsvleugels onder pannen zadeldaken met onder meer stallen. Erftoegang via rechthoekige toegangspoort met doorrit in linker travee van straatvleugel; ernaast een met bakstenen omlijst gebogen gevelnisje met Onze-Lieve-Vrouwebeeldje met Kind.

Ten westen, bakstenen vroegere dwarsschuur onder golfplaten zadeldak, westwaarts uitgebreid met stallen onder lessenaarsdak. Behouden eiken schuurgebint.

Ten noorden, op het achtererf, losstaand bakstenen bakhuisje van het tweedelige type met pannen zadeldaken en een paar houten verankeringen.

Auteurs: Verbeeck, Mieke