Semigesloten hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Semigesloten hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Semi-gesloten hoeve

Beschrijving

Semigesloten hoeve rondom gekasseid, onregelmatig vierhoekig erf, met vroegere mestvaalt in noordoosthoek. IJzeren voetgangershek in zuidoostelijke erfhoek.

Ten oosten, aan de straat, bakstenen bedrijfsgebouw onder zadeldak (golfplaten, nok parallel aan de straat); rechthoekige toegangspoort met doorrit in hogere linker travee; groengeverfde poort met jaartal 1896 gekerfd bovenaan op versierde poortstijl en met spiegelboogdeur. Naar verluidt voorheen Onze-Lieve-Vrouwebeeldje in ondiep gevelnisje met driepasboog van straatgevel.

Ten noordwesten, achterin gelegen boerenwoning van aanvankelijk zes traveeën en één bouwlaag minstens opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw, waarschijnlijk gewijzigd en uitgebreid in de tweede helft van de 19de eeuw tot acht traveeën, met toevoeging van halve bouwlaag, onder zadeldak (pannen). Wellicht in het eerste kwart van de 20st eeuw nog aangepaste erfgevel. Verankerde, gewitte gecementeerde lijstgevel met schijnvoegen op plint in imitatiebreuksteen met grijsgeschilderde boord. Steekbogige muuropeningen met tot cordons doorgetrokken lekdorpels. Omlijste bovenvensters onder dakoverstek. Voordeur in gebogen gesinterde bakstenen omlijsting met oren en druiplijstje. Gemoderniseerd interieur.

Ten noorden en ten zuiden, overwegend bakstenen, enigszins aangepaste bedrijfsgebouwen onder golfplaten zadeldaken. Ten noordoosten, een langswand in hout- en leembouw met zeven stijlen, aan de buitenzijde beschermd door houten beschieting.

Auteurs: Verbeeck, Mieke