Onderwijzerswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Onderwijzerswoning

Beschrijving

Voormalige onderwijzerswoning bij de links aanpalende voormalige gemeenteschool (zie Schoolstraat, Hofveldstraat 42). Oorspronkelijk een breedhuis van één bouwlaag en vier traveeën, samen met de gemeenteschool gebouwd in 1853-54 naar ontwerp van architect J.-B.(?) Royers (Ronse). Schoolhuis in 1908-1909 grotendeels herbouwd volgens plannen van architect A. Vossaert van 1906; daarbij van vier tot drie traveeën herleid met behoud van gevel benedenverdieping, achterwaarts vergroot en verhoogd met bovenverdieping tot twee bouwlagen. Dubbelhuis van drie traveeën onder pannen zadeldak. Onversierde bakstenen lijstgevel met steekbogige muuropeningen en getrapte daklijst. Rechts keldervenster met hardstenen latei.

• Maarkedal, Gemeente-archief Schorisse, 861.2.
  • DEVOS P., De gemeentehuizen Oost-Vlaanderen, Inventaris van het kunstpatrimonium van Oost-Vlaanderen, XVII, Gent, 1982, p. 604-605.

Auteurs: Verbeeck, Mieke