Gesloten hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Leopoldine 1888

Beschrijving

Gesloten bakstenen hoeve, overhoeks ingeplant ten opzichte van de straat. Voorheen kleinere hoeve waarschijnlijk uit de eerste helft van de 19de eeuw, later vergroot en uitgebreid (vierde kwart van de 19de eeuw - eerste kwart van de 20ste eeuw) tot huidige complex onder aansluitende bedaking (pannen en kunstleien) rondom onregelmatig vierhoekig erf, merendeels met gras begroeid en met mestvaalt.

Ten noordoosten, dwarsschuur met rechts later aangebouwde overzolderde toegangspoort. Ten noordwesten, vleugel met centraal boerenwoning van zeven traveeën en anderhalve bouwlaag. Boven deurtravee klokkenstoeltje met bronzen klokje, naar verluidt met opschrift "Leopoldine 1888" en afkomstig van wegkapel van Mont de Rhodes te Flobecq. Getraliede vensters in achtergevel. Dubbele overwelfde huiskelder. Dubbele aardappelkelder in noordoostelijke travee, bakoven in noordwestelijke travee. Ten zuidwesten, vleugel met koeien-, paarden- en varkensstallen met troggewelven tussen ijzeren liggers.

Ten zuidoosten, dwarsschuur met bietenkelders en brede rechthoekige veldpoort met doorrit.

Auteurs: Verbeeck, Mieke