Mechanische maalderij

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Mechanische maalderij

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Korenmaalderij van 1916

Beschrijving

Vroegere standplaats van de "Rizoimolen" of ook molen ter Rijst, een houten korenwindmolen op teerlingen, vernield in 1914 door de Duitse invallers tijdens de Eerste Wereldoorlog. In 1916 vervangen door een mechanische korenmaalderij, in bedrijf tot omstreeks 1975-1980. Heden woning met tentoonstellingsruimte "Galerie Dyllis". Zijdelings aan de straat palend rechthoekig landelijk industrieel gebouw; baksteenbouw van twee verdiepingen onder schilddak (pannen, nok loodrecht op straat) van 1916, nadien achterwaarts uitgebreid. Windwijzer met windvaan op nokeind. Blinde gewitte straatpuntgevel met bouwjaar 1916 in cijferankers op rij. Getraliede rondboogvormige gevelnis in bakstenen omlijsting bekroond door kruis. Gestoffeerd Onze-Lieve-Vrouwebeeldje met Kind onder glazen stolp. Rechthoekige muuropeningen met typische ijzeren I-lateien met rozetten. Hoge vroegere laaddeur boven voordeur en links schuifpoort. Omlopende baksteenfries onder dakoverstek.

• Inventaris van de wind- en watermolens in de provincie Oost-Vlaanderen naar gegevens van het Archief van het Kadaster, in Kultureel Jaarboek voor de Provincie Oostvlaanderen, 1962, Tweede band, XVI, 1963, p. 82-83.
  • VANDEPUTTE J.L.Th., De molens van het arrondissement Oudenaarde, Uit hun geschiedenis, Oudenaarde, 1974, p. 15.

Auteurs: Verbeeck, Mieke