Semigesloten hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Semigesloten hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoevegebouwen

Beschrijving

Semigesloten bakstenen hoeve met haast vierkant gekasseid erf en enige losse bestanddelen. Na gedeeltelijke afbraak circa 1865 heropgebouwde hoeve; oprichting van kleine stokerij op het achtererf in 1835, eind 19de eeuw niet meer in werking (zie archiefgegevens van het kadaster). IJzeren toegangshek aan dito hekpijlers rechts. Boerenburgerhuis van zeven traveeën en anderhalve bouwlaag onder zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat), met typische bouwkenmerken van het derde kwart van de 19de eeuw. Lijstgevel met gebruik van hardsteen; rechthoekige vensters met tralies bevestigd aan hardstenen dorpels en een paar dito hoekstenen. rechthoekige hardstenen deuromlijsting met geprononceerde kroonlijst. Alternerend blinde halfronde bolvensters onder hanggoot.

In de "beste kamer" kamer wandschilderingen met landschapstaferelen. Ten noordoosten, dwarsschuur. Ten zuidwesten, stallen onder golfplaten zadeldak waarvan oudere travee herkenbaar aan zijpuntgevel met vlechtingen.

Ten oosten, op het achtererf, vrijstaand doch vervallen klein bakstenen bedrijfsgebouw, vroegere graanstokerij.

Ten westen, palend aan de straat, bijgebouw met afgewolfd zadeldak (pannen, nok parallel met de straat).

• VUYLSTEKE M., Graanstokerij of distillerie in de Weitstraat te Nukerke, Info Maarkedal, nummer 14, september 1995, p. 5.

Auteurs: Verbeeck, Mieke