• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoevegebouwen

Beschrijving

Achterin gelegen voormalige hoeve. Naar het zuidwesten georiënteerd bakstenen boerenhuis van zes traveeën, onder nogal steil zadeldak (tot 1944 stro, nu pannen, nok loodrecht op de straat), in kern waarschijnlijk opklimmend tot de 18de eeuw doch met enige latere aanpassingen. Verankerde en gewitte gecementeerde voorgevel op gepikte plint met rechthoekige muuropeningen. Lage toegevoegde achterkamers onder verlengd achterdakschild. Links zijdelings aangebouwde stal. Overwelfde kelder onder zuidoostelijke travee. Bewaarde balklaag: moerbalken met sporen van schoorstuk. Centrale woonkamer met moerbalkversiering, vrij smalle hoge haard met haardbalk op houten consoles, driedeurengeheel, binnenportaal en ingebouwd kastje. Ovenmond met ijzeren deurtje van bakoven in achterwand van linker kamer.

Ten zuidwesten, dwarsschuur in hout- en leembouw onder zadeldak (voorheen stro, nu golfplaten, nok parallel aan de straat). Buitenwanden grotendeels bekleed met golfplaten. Centrale schuurpoort van achtergevel geflankeerd door lage bakstenen aanbouwsels onder verlengd achterdakschild.

Auteurs: Verbeeck, Mieke