erfgoedobject

Molenaarswoning

bouwkundig element
ID
28024
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/28024

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Molenaarswoning
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis, molenaarshuis
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Voormalig molenaarshuis. Burgerhuis van twee bouwlagen en vijf traveeën onder schilddak (pannen, nok parallel aan de straat), uit de tweede helft van de 19de eeuw. Beraapte lijstgevel met dubbelhuisopstand en licht gebogen muuropeningen. Bepleisterde gewitte hoekbanden, gewitte platte banden ter markering van het deurrisaliet, de borstwering en rondom de vensters. Hardstenen deuromlijsting op neuten. Links ijzeren toegangshek aan decoratieve ijzeren hekpijlers en tussen gemetste vierkante pijlers met bolbekroning.


Bron: VERBEECK M. & TACK A. 1998: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Oudenaarde, Kanton Oudenaarde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

De beraping van de gevel werd verwijderd en de bepleisterde hoekbanden en platte banden ter markering van het deurrisaliet, de borstwering en rondom de vensters zijn nu grijs in plaats van wit. Het ijzeren toegangshek, de decoratieve ijzeren hekpijlers en de bolbekroning op de bakstenen pijlers, zijn verdwenen.

Auteurs: Jacobs, Els
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Molenaarswoning [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/28024 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.