Hoeve en molenaarswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve en molenaarswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve en molenaarshuis

Beschrijving

Hoeve en voormalig molenaarshuis naast de verdwenen houten korenwindmolen zogenaamd "Ter Geynst". Bewaarde oude molenberg ten oosten van de hoeve aan het kruispunt Pontstraat/ Boelaardstraat. Oude windmolensite namelijk al vermeld in 1571 en toelating in 1690 voor bouw van nieuwe molen op oude molendam. Volgens document van 1721 stond het molenaarshuis naast de molen. Staakmolen op teerlingen, naar verluidt door storm vernield op 26.4.1943 en gesloopt.

Gesloten hoeve met voornamelijk bouwkenmerken uit het derde kwart van de 19de eeuw, teruggaand op een oudere hoeve met zelfde aanleg. Lange woningvleugel van elf traveeën aan de straat, onder pannen zadeldak met centraal ijzeren klokkenstoeltje. Gedrukte korfbogige toegangspoort met doorrit in de negende travee. Boerenhuis van acht traveeën en anderhalve bouwlaag. Verankerde gewitte bakstenen lijstgevel afgelijnd door houten kroonlijst op getrapte en getande bakstenen daklijst. Licht getoogde benedenvensters; halfronde bovenvensters met bewaarde decoratieve venstertracering. Voordeur in vlakke rechthoekige hardstenen omlijsting onder kroonlijst. Bakstenen erfgevel met zelfde venstertypes; achterdeur met afgeronde bovenhoeken in rechthoekige bakstenen omlijsting. In beide zijpuntgeveltoppen: twee oculi in gesinterde bakstenen omlijsting.

In de woonkamer, tegenover de haard: vaste houten horlogekast van staande klok (tweede helft van de 18de eeuw ?).

Verhard erf grotendeels gekasseid. Noordoostelijke bedrijfsvleugel met gewitte erfgevel. Zuidoostelijke bedrijfsvleugel schuilgaand achter op het erf aangebouwde garages. Zuidwestelijk vleugel in 1995 vervangen door ruimer bedrijfsgebouw.

• Rijksarchief Ronse, Topografisch-historische atlas, nummer 795.
  • S.N., Inventaris van de wind- en watermolens in de provincie Oost-Vlaanderen naar gegevens van het Archief van het Kadaster, in Kultureel Jaarboek voor de Provincie Oostvlaanderen, 1962, Tweede band, XVI, 1963, p. 54.
  • VANDEPUTTE J.L.Th., De molens van het arrondissement Oudenaarde, Uit hun geschiedenis, Oudenaarde, 1974, p. 30- 33.

Auteurs: Verbeeck, Mieke

Aanvullende informatie

Op de plaats van de oude molenberg ten oosten van de hoeve aan het kruispunt Pontstraat/ Boelaardstraat werden twee nieuwe woningen gebouwd.

Auteurs: Jacobs, Els