Gesloten hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve

Beschrijving

Gelegen op de hoek met Tenabeele. Grote bakstenen hoeve met gesloten rechthoekige aanleg sinds de tweede helft van de 19de eeuw; omvatte voordien een woning en losstaande schuur, ten vroegste opklimmend tot eind 18de eeuw. Bedrijfsgebouwen in U-vorm aan de straat onder snijdende pannen zadeldaken. Stallen aan Tenabeele met afgeronde gevelhoek aan straathoek; in straatpuntgevel naast toegangspoort (schuifpoort links van gedichte korfboogpoort): geïncorporeerde piëtakapel. Fraaie bakstenen kapeldeuromlijsting bekroond door kruis met doornenkroonmotief in terracotta; voorts nog passiesymbolen in terracotta aan weerszij van spitsboogveld met keienvulling en recent Onze-Lieve-Vrouwebeeldje. Binnenin: gepolychromeerde plaasteren beeldengroep van graflegging van Christus.

Ten noorden, achterin gelegen boerenwoning van zes traveeën en anderhalve bouwlaag, onder zadeldak (pannen, nokrichting parallel aan de straat). Lijstgevel met halfronde bovenvensters onder daklijst afgezet met baksteenfries. Recent vernieuwd houtwerk. Getraliede benedenvensters in achtergevel. Driedelige overwelfde huiskelder onder de oostelijke travee; buitenkeldertrap opzij naar bieten- en aardappelkelder. Bewaarde balklaag, in centrale woonkamer met fraaie moerbalkversiering kenmerkend voor eind 18de eeuw. Rechts "beste kamer" met bepleisterde troggewelven. Links aanpalend melkhuisje met troggewelven onder lessenaarsdak. Daarachter loodrecht gelegen aansluitend bakhuis palend aan Tenabeele. Ten oosten, dwarsschuur met sporen van oud metselwerk en bouwnaden getuigend van diverse veranderingen en uitbreidingen onder meer aan weerszij van de oostelijke schuurpoort onder verlengd dakschild. Ten westen, koeienstallen met troggewelven, monolitische tussenschotten, twee keperboogvormige wandnisjes aan de erfzijde. Deels gekasseide binnenplaats met aanplantingen ter hoogte van de vroegere mestvaalt namelijk voor de stallen ten zuiden.

Auteurs: Verbeeck, Mieke